Няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба изпрати Китай към Тайван в демонстрация на сила след посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ, съобщи днес министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Асошиейтед прес, предаде Нова тв.

Тридневни „патрули за бойна готовност“ като предупреждение към Тайван обявиха по-рано въоръжените сили на Китай. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президентката Цай Ингвен, насочена към укрепване на разклатените партньорства на Тайван в Централна Америка и към засилване на подкрепата от САЩ. Пътуването на Цай включваше и политически чувствителна среща с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането й в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на забрана за влизане в страната и финансови санкции на свързаните с посещението й в САЩ, както и със засилена военна активност.

Общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник. Половината от самолетите са пресекли средната линия в Тайванския проток – неофициалната граница, някога негласно приемана от двете страни, се казва в съобщението на тайванското министерство на отбраната. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.


Share Follow

Leave A Reply