Около 46 години е средната възраст на депутатите в 49-ия парламент. 58 от тях са жени. Това съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

В предишното 48-о събрание, брйката на жените е била абсолютно същата , коментира Матева. Мъжете и тогава, и сега са 182-ма от 240 народни представители.

По-рано от прессекретариата на президента съобщиха, че държавният глава Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 49-ото Народно събрание в сряда на 12 април от 10.00 часа.

Матева потвърди, че най-възрастният депутат и в този парламент е Вежди Рашидов. По Конституция най-възрастният присъстващ народен представител открива първото заседание на новоизбраното Народно събрание, пише БТА.

След три неуспешни опити политическите сили да пстигнат консенсус кой да е председател на 48-ото НС, Вежди Рашидов беше избран за този пост.

Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият депутат в новото 49-ото Народно събрание, роден през 1999 г., съобщи още Матева. Кръстев влиза в парламента като народен представител от Русе.

снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ

Този път лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще положи клетва като депутат. Председателят на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов се отказа да е народен представител в 49-ия парламент.

Ветеранът с най-дълъг стаж в Народното събрание – Рамадан Аталай от ДПС, отново ще бъде депутат от Пловдив област, като това ще е неговият 12-и парламент.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС получава 69 мандата, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще има общо 64 народни представители. Партия „Възраждане“ ще бъде с 37 депутати, ДПС – с 36. Депутатите на „БСП за България“ ще бъдат 23-ма, а на „Има такъв народ“ – 11


Share Follow

Leave A Reply