Президентът Джо Байдън прекрати официално извънредното положение с COVID-19, което в продължение на повече от три години беше в основата на извънредните усилия за осигуряване на грижи за страната, в която повече от един милион души починаха от болестта, предаде АФП, цитирана от Нова тв.

Белият дом съобщи, че Байдън е подписал закон, приет по-рано от Конгреса, „с който се прекратява националното извънредно положение, свързано с пандемията COVID-19“.

С това се слага край на щедрите финансови потоци за тестове за COVID, безплатни ваксини и други спешни мерки, които бяха предприети – от януари 2020 г. – за да се опитат да освободят най-голямата икономика в света от хватката на глобалната пандемия.

Въпреки че САЩ вече официално обръщат гръб на световната пандемия, администрацията на Байдън вече работи по ваксина от следващо поколение и други мерки за борба с всеки бъдещ вариант на вируса, заявиха от Белия дом.

„Проектът NextGen ще ускори и рационализира бързото разработване на следващо поколение ваксини и методи за лечение чрез публично-частно сътрудничество“, заяви високопоставен служител на администрацията пред АФП.

Наличен е фонд от поне 5 млрд. долара, който да „помогне за катализиране на научния напредък“ и „да изпревари бързо развиващия се вирус, който причинява COVID-19“.


Share Follow

Leave A Reply