От Пентагона обявиха, че изтичането на секретни документи на Министерството на отбраната на Съединените щати представлява „много сериозен” риск за националната сигурност, предаде Нова тв.

По всичко изглежда, че документите съдържат чувствителна информация за войната в Украйна, както и за Китай и съюзниците на Съединените щати. Започнало е разследване, за да се установи източникът на изтичането на информация.

За първи път документите, за някои от които официални лица твърдят, че може да са били променени – се появиха в онлайн платформи като Twitter, 4chan и Telegram, както и в сървъра Discord за видеоиграта Minecraft. От Белия дом обявиха, че президентът Джо Байдън е бил информиран за първи път за изтичането на информация миналата седмица.

„Трябва да бъдем внимателни, когато спекулираме или гадаем какво или кой може да стои зад това, което изглежда като потенциално изтичане на класифицирана информация. Приемаме това много, много сериозно. Няма извинение за това, че този вид документи са публично достояние. Те не трябва да бъдат в публичното пространство, а да бъдат защитени. Затова ще стигнем до дъното на проблема. И ако е необходимо да се предприемат действия, след като научим повече за степента на случилото се, очевидно ще ги предприемем. Не знаем кой е отговорен за това и не знаем дали има още, които да бъдат публикувани”, каза Джон Кърби, говорител по националната сигурност към Белия дом.


Share Follow

Leave A Reply