Временна забрана на вноса на зърно и редица други хранителни продукти от Украйна в Полша и Унгария, съобщи Би Би Си, цитирана от БТВ. Причината – да защиттят собствения си селскостопански сектор.

Местните власти уточниха, че Полша остава непоколебим приятел и съюзник на Украйна и ще продължи да я подкрепя изцяло, но задачата на правителството на всяка държава е да защитава интересите на своите сънародници на първо място.

След руската инвазия в Украйна и блокирането от Русия на черноморските й пристанища се появиха опасения, че традиционните пазари, които получават украинско зърно, няма да намерят заместител за него. Най-остър беше проблемът в Африка.

В резултат на това лидерите на ЕС убедиха Полша да действа като основен сухопътен пункт за претоварване на украинското зърно, което да се доставя по суша през нейната територия. Зърно се изнася и през Румъния.

Местните фермери се разгневиха заради това, че вместо да реекспортират за Египет и други страни, полските компании започнаха закупуването на евтино украинско зърно.

снимка: БГНЕС

По-късно правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че също забранява доставките на украинско зърно, като отбелязва, че съществуващата ситуация застрашава местните земеделски производители. Според Ройтерс Будапеща не уточнява кога точно е наложена забраната, но се очаква тя да изтече в край на юни.


Share Follow

Leave A Reply