118 души арестува полицията във Великобритания при опит да бъде нарушен ходът на прочутото конно надбягване „Гранд нешънъл“, предаде БНР.

„Гранд Нешънъл“се проведе за 175-ти път и е едно от най-престижните и големи събития в годишния календар на Острова с конни състезания, любими на покойната кралица Елизабет II.

Старта на състезанието, обаче беше забавен от активисти на движения за защита на животните при опита им да нахлуят на състезателното трасе. Девет от тях излязоха на трасето. 118 души са арестувани общо, като тази бройка включва и арестите преди състезанието и на съпровождащ протест за блокиране на минаваща наблизо магистрала. Всички са задържани за „нанасяне на щети и нарушаване на обществения ред“. По време на надбягването почина един от конете след фатално падане още на първото препятствие.

Според групата за защита на правата на животните Animal Rising, целта на протеста е била да се предотвратят именно подобни инциденти. По-рано следобеда почина още един кон, а след подобен инцидент в четвъртък, броят на починалите коне е три в рамките на трите дни на спортното събитие, което се провежда в Ейнтрий, край Ливърпул.

В изявление преди протестиращите да излязат на трасето на конното надбягване, говорителят на Animal Rising Нейтън Макгавърн посочи, че полицията губи време да преследва протестиращите, вместо да обръща повече внимание на извънредната ситуация с климата и екологията, както и на проявата на жестокост от хората към животните. Той допълни, че днешният ден бележи началото на много действия през лятото, за да бъде изведен въпроса за защитата на животните на първо място в обществения дневен ред.


Share Follow

Leave A Reply