Гърция празнува Възкресение Христово. От рано тази сутрин църковните храмове се изпълниха с вярващи, за да присъстват на тържествената Пасхална литургия. Хората се поздравяват с „Христос Воскресе!“ и домовете са отворени за всеки гост, предаде БНР.

Традицията на днешният ден е след църква да се ходи на гости при кума и кръстника на детето. Козунак и червени яйца, както и цветя са задължителен подарък, а кръстникът благославя детето.

На всеки остров са различни традициите за първия ден на Великден. На остров Хиос през цялата нощ небето беше осветено от фойерверки. На Крит тази нощ подпалиха чучелото на Юда. На остров Тасос туристи и гърци участват в празника пред всяка община, танцуват и раздават специална великденска храна, приготвена на място.

В Кавала имат традиция да се събират на обществени места и да си разменят яйца с пожелания. На островите днешната Пасхална литургия завършва с шествие на брега на морето и молитви за успешно завръщане на моряците.

На Халкидики има много български туристи, както на гръцките острови. Трафикът на автомобили не е натоварен, защото утре е почивен ден, но екипи на пътна полиция следят за нарушения на водачите.


Share Follow

Leave A Reply