В московския катедрален храм „Христос Спасител“ беше отслужена среднощната литургия за Възкресение Христово от руският патриарх Кирил, предадоха световните агенции, цитирани от Novini.bg.

Руският президент Владимир Путин също присъства на литургията. Той беше облечен с черен костюм, бяла риза и тъмночервена вратовръзка. Путин държеше свещ и се прекръсти няколко пъти по време на Светата литургия. Президентът присъства на светата литургия за Възкресение Христово и миналата година.

Преди началото на литургията патриарх Кирил призова руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

„Днес в нашата руска историческа земя се случват трудни събития, може да се каже, междуособици. И днес се обръщам към руснаците и украинците, особено към тези, които са били въвлечени в този конфликт против волята си. Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-бързо със силата на нашата молитва, нашите добри дела и нашите добри намерения. За да може мирът и общият добър живот, братските отношения отново да обединят здраво и категорично нашите народи, които някога бяха един народ на единна Русия“, каза патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата „Христос Спасител“ малко преди Великденската литургия. „Това ще бъде моята специална молитва днес и бих искал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва“, добави той.

В храма „Христос Спасител“ бе донесена и частица от Благодатния огън от Йерусалим, транспортиран със самолет оттам до летище „Внуково“ в Москва. Частици от огъня ще бъдат пратени до 11 храма в руската столица и в още църкви в десетки градове в страната.

В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение бе оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий.

Другата украинска църква – Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира „Свети Архангел Михаил“ в центъра на Киев.

В Украйна също бе доставена частица от Благодатния огън, който бе транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев.


Share Follow

Leave A Reply