Алексей Навални е в затвора повече от 860 дни. Състоянието му се влошава периодично и има тревожни сигнали. През по-голямата част от това време той се държи абсолютно противозаконно и противоконституционно в карцер. Няколко различни опита видяхме през всички тези месеци да бъде влошено здравословното му състояние по изкуствен начин. Това коментира в „Здравей, България” по Нова тв разследващият журналист Христо Грозев.

„При него в карцера се вкарваше втори съкилийник, който винаги имаше някакво инфекциозно заболяване. Очевидно – с надежда и Навални да получи такова”, посочи разследващият журналист. И допълни, че през последните седмици има влошаване на здравето на руския опозиционер, който е загубил повече от 10 кг.

Той припомни, че Навални е бил отровен с „Новичок“.

„Има много силни болки в стомаха, които не могат да бъдат диагностицирани. Местната медицинска служба отказва да му даде резултатите от изследванията и да му обясни какво става с него. Да не забравяме, че той беше отровен неотдавна с „Новичок”, каза още журналистът.

Грозев разкри, че човек от администрацията в затворите е сигнализирал адвокатите на Навални, че се готви провокация срещу него, която ще бъде под формата на сбиване с негов съкилийник. „Това е стар трик, използван от КГБ и ФСБ, за да се разправят със своите врагове”, подчерта той.

Той коментира и изтеклите секретни документи от Пентагона. В разплитането на случая участва и „Белингкат” – групата от разследващи журналисти, част от която е и Грозев. По случая беше задържан младеж на 21 г. – служител на военна база, който искал да се похвали на свои приятели, че има достъп до подобни материали.

„В миналото сме виждали изтичането на много конфиденциални данни във форуми за игри. Много от хората, които участват в тези форуми, са служители в големи компании, които произвеждат оръжия. В случая възниква въпросът как е възможно човек, който е неуравновесен, за когото съучениците му го описват като затворен, да бъде допуснат към работата”, уточни той.

Относно споменаването на България в документите и твърденията, че сме предлагали безвъзмездно да дарим своите МиГ-ове на Украйна, Грозев заяви: „Точно тази част от документите, които излязоха в мрежата, не изглежда манипулирана. Всичко изглежда логично. Но това е едно аналитично мнение на хора от ЦРУ”.

„Ако има някакъв разнобой, той е в контекста – това безвъзмездно предлагане на МиГ-ове дали е било в резултат на някакъв общ контекст, в който Америка предлага нещо друго на България. Но да е измислено изцяло – абсолютно невъзможно”, категоричен е Грозев.


Share Follow

Leave A Reply