Икономистът Кузман Илиев, финансиста Любомир Каримански и Георги Ангелов, старши икономист на Инсститут Отворено общество, коментираха по Нова тв това дали 49-ото НС ще успее да приеме нов държавен бюджет, експлоатира ли се темата и колко важно е това за икономиката ни.

Любомир Каримански е на мнение, че не трябва да се спекулира със страховете на хората, защото бюджетът, който се изготвя в момента във финансовото министерство, не вещае проблем с плащанията през юни. Експертът призова за спокойствие, когато се отнася за финансите на държавата.

„Да, има проблеми, няма как да няма проблеми, но те се решават с едно редовно правителство и реформиране на системите”, твърди бившият финансов министър.

Според Георги Ангелов инфлацията е „нещо хубаво за бюджета“.

„Наблюдаваме неизбежното отрезвяване, защото миналата година заради инфлацията бюджетът беше пълен с пари. Инфлацията е нещо хубаво за бюджета. Това помпа оборотите, оттам номинално повече пари влизат в бюджета. Сега сме в обратния процес – в дефлация”, коментира старши икономистът Георги Ангелов.

По думите на икономиста Кузман Илиев „ние дефлация скоро няма да видим”. Той сподели, че според него инфлацията ще остане дори по-дълго от очакванията в България.


Share Follow

Leave A Reply