В източният украински град Бахмут продължават тежките сражения между украинските и руските войски, предава БНР.

В същото време най-мощната група наемници в Русия – „Вагнер“, върна най-малко 100 украински военнопленници обратно в Украйна, за да отбележи православния Великден. Това става ясно от видео, публикувано от основателя на групата Евгений Пригожин.

Руското министерство на отбраната твърди, че бойци на наемническата компания „Вагнер“ напредват в северозападната и югоизточната част на украинския град Бахмут. От Генералния щаб на украинските въоръжени сили пък съобщиха, че противникът е атакувал безуспешно близките до Бахмут населените места Ивановске и Хромове.

Руските войски обхващат града от изток, север и юг и от седмици се опитват да го обкръжат напълно. Според украинското командване друг епицентър на сраженията през последното денонощие е бил Маринка – градче в западните покрайнини на окупирания от руснаците Донецк. Тук, както и в района на Лиман и Авдеевка окупаторите са били отблъснати.

Ръководителят на руските наемници от „Вагнер“ Евгений Пригожин намекна, че е най-добре да бъде сложен край на войната в Украйна. В съобщение, публикувано в петък и предизвикало голямо медийно внимание през уикенда, 61-годишният Пригожин казва, че „идеалният вариант би бил да бъде обявен краят на специалната военна операция и да бъде обявено, че Русия е постигнала всичките си цел“. В известен смисъл ние наистина ги постигнахме, посочва той.

В интервю за испански вестник украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че не може да назове точния брой на загубите на украинските сили, претърпени след нахлуването на руските сили в Украйна, но намекна, че той е по-малък от броя на загиналите при земетресенията в Турция.

По данни на турските власти при разрушителните земетресения през февруари в Югоизточна Турция са загинали над 50 хиляди души. Понастоящем Украйна не е предоставила информация за броя на загиналите и убитите си бойци.


Share Follow

Leave A Reply