На съвместно изявление във вторник, държавите от Групата на седемте (Г-7) изразиха противопоставянето си на „милитаризиращите дейности“ на Пекин в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Те осъдиха също така и заплахата на Русия да постави ядрени оръжия в Беларус и обеща да наложи „сериозни харчове“ на страните, които помагат на Русия в нейната военна инвазия в Украйна.

„Ние ще продължим да помагаме на Украйна да възстанови и ремонтира нейната критична енергийна и екологична инфраструктура и отново подчертаваме силната си подкрепа за енергийната сигурност на Украйна“, се казва в изявлението на Г-7, в което се потвърждава подкрепата на групата за усилията на украинския президент Зеленски за постигане на мир в страната, съобщава Ройтерс.

„Силата на солидарността между външните министри на Г-7 е на ниво, невиждано досега“, заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши на пресконференция, след като беше домакин на среща на групата в японския курортен град Каруизава.

Изявлението дойде на фона на повишеното напрежение между Китай и няколко други държави, включително Филипините и Виетнам, заради териториални спорове в региона.

Демонстрацията на единство идва, след като френският президент Еманюел Макрон каза по-рано този месец, че Европейският съюз трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и предупреди да не бъде въвлечен в криза в Тайван.

Пекин гледа на Тайван като на китайска територия и не се е отказал от използването на сила, за да превземе демократично управлявания остров.

Комюникето на Г-7 подчертава, че въпросите за руската военна ивазия в Украйна и опасенията от подобни действия на Китай срещу Тайван са били в центъра на тридневната среща в Япония.

Групата, която се състои от САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, определи заплахата на Русия да постави ядрени оръжия в Беларус като „неприемлива“. В декларацията на Г-7 се казва, че „всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия в Украйна „ще бъде посрещнато с тежки последици“.

Министрите от Г-7 също така се съгласиха, че мирът и сигурността в Тайванския пролив са от решаващо значение и се противопоставиха на милитаризацията на Южнокитайско море. Те призоваха Пекин да действа като отговорен член на международната общност.


Share Follow

Leave A Reply