Съпругата на германския канцлер Олаф Шолц, Брита Ернст, подаде оставка като министър на образованието на германската провинция Бранденбург, съобщи говорител на правителството на провинцията, предаде ДПА, цитирана от Novini.bg.

Оставката на Ернст е била приета от премиерът на провинцията Дитмар Войдке, който също като нея е от Социалдемократическата партия, пише БТА.

Ернст беше на този пост от 2017 г. В изявлението си за оставката Ернст обясни, че плановете й за борба с недостига на учители в провинцията „за съжаление не намериха подкрепата на парламентарната група на социалдемократите в парламента на провинцията“.

През последните седмици се наблюдаваше напрежение между министъра и собствената ѝ парламентарна група. Тя искаше да съкрати 200 свободни учителски места и на тяхно място да бъдат назначени административни специалисти и училищни социални работници. Плановете на Ернст включваха също така да намали средствата за допълнителни социални услуги в училищата.

В края на март колежката и депутат от Социалдемократическата партия Катя Пошман открито разкритикува Ернст и нейните планове, като заяви, че всяко учителско място и училищна услуга са „незаменими“, припомня „Политико“.

Настоящият държавен секретар Щефен Фрайберг ще замести Ернст. Все още не е известно дали министерството с новия си ръководител сега ще оттегли плановете.

Брита Ернст и Олаф Шолц сключват брак през 1998 г. Двамата рядко се снимат заедно, но през 2021 г. Шолц заяви:

„Брита е любовта на живота ми, непроменена от толкова дълго време. Постовете идват и си отиват, любовта остава“, припомня думите му „Политико“.


Share Follow

Leave A Reply