Точно в 17:00 ч. започнаха консултациите на президента Румен Радев с представителите на втората по численост парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“. 2 часа по-рано разговори бяха проведени и с ГЕРБ-СДС. С останалите партии в 49-ото Народно събрание – „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН – държавният глава ще се срещне утре (21 април).

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

„Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат в един сложен изборен процес. Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото и вашата силна заявка за за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел. А днес вие влизате в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ-СДС. Затова е важно и за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача на този парламент – съставянето на правителство възможно най-скоро, което всички очакваме“, попита в началото президентът.
Друга важна задача пред 49-ото Народно събрание, освен съставянето на правителство, е законодателната дейност. Като втора политическа сила ПП-ДБ има сериозна парламентарна тежест при определянето на дневния ред на парламента, посочи Радев и попита за намеренията на коалицията за приоритизиране на законопроектите, които ще бъдат разглеждани. Според държавния глава, освен да бъде приет държавен бюджет, в спешен порядък трябва да бъдат приети законите, които ще допринесат за пълноценната европейска интеграция на страната – Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната.


Share Follow

Leave A Reply