По време на брифинг на ГЕРБ, от партията направиха анализ на изнесените от служебния кабинет данни и числа от бюджета, който ще бъде внесен в Народното събрание, а лидерът на партията Бойко Борисов направи политическо обобщение. Според него държавният дълг ще нарастне драстично.

„Дългът ще стане 70 млрд. Обръщам се към „Възраждане“ – 2,2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки. Това ни очаква – казвам го за всеки, който иска да управлява сам. Честно беше днес да имаме отговор от ПП от кого очакват подкрепа. От всички означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета. Денят, в който президентът излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната“, коментира той.

Според него не бива да се вглеждаме в миналото, за да не се спънем още утре в настоящето.

„Уплахът е огромен, защото има още капани, неотразени в бюджета. В Чирен е пълно с пъти по-скъп газ, посредниците чакат да бъдат компенсирани. Разликата в цената очакват някой да я покрие – това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на „Булгаргаз“ – кой ще го плаща?“, попита Борисов.

Деница Сачева коментира бюджетът, който служебният премиер представи.

„Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. – в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. – колкото две магистрали „Хемус“ или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити – разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП – от 4,4 до 4,1%. Същото се случва с разходите за здравоопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум“, заяви Деница Сачева.

По думите ѝ прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични.

„МВФ намали двойно прогнозата си, като оцени възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицита без да се пипат данъци, може да става с неповече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната – защото не отговаряме  на нито един. Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната“, заяви тя.

Делян Добрев е на мнение, че в тази драматична ситуация няма лесни решения.

„Трябва голямо мнозинство в парламента, за да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от ПП докара държавата до сметката, която получихме вчера от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 г. Казвахме многократно, че тегленето на дългове е капан за всяко правителство“, посочи той.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че има структурни проблеми и скрити дефицити. „Това е цената на популизма, който виждаме през последните две години“, допълни той.

Десислава Атанасова обясни, че с ПП имат над 30 общи закона, които не са лишени от съдържание.

„Имаме спор по законодателните техники, както и по логиката на самите закони и по тяхното навременно приемане. Нямаме спор, че имаме нужда от работещо Народно събрание. Изненадва ни, че на фона на всички тези уж добронамерени разговори, както и стратегиите за работещ парламент, днес темата е друга – колегите от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и искат от ГЕРБ да се разграничава от някакви модели – ето го моделът, със Закона за бюджета. Кой модел предпочитат българите – сигурност и стабилност или спирала от дългове, спрени ОП, никакви инвестиции, липса на ПВУ, нещо повече насочени средства от ПВУ към социални плащания. Цената е 12 млрд. дефицит. Популизмът трябва да приключи и да споделим заедно отговорността. Много ясно се вижда разликата между нас и тях. Огромна дупка в бюджета – това наследихме от управлението, сега трябва да търсим възможности как да се справим“, подчерта тя.

 


Share Follow

Leave A Reply