Разговори с големите американски петролни фирми Ексън Мобайл, Халибъртън и Шеврон за проекти в Украйна, е водила украинската газова компания Нафтогаз, съобщава вестник Файненшъл Таймс, цитиран от БНР.
Водените преговори са част от опитите за увеличаване производството на синьо гориво, за което украински представители смятат, че ще помогне за замяна на руските доставки за Европа през следващите години.
Изпълнителният директор на Нафтогаз Олекси Олексий Чернишов смята, че разговорите с Ексън Мобайл и Халибъртън са се провели през последните дни, а тези с Шеврон са били още през януари. Чернишов каза, че е разговарял и с представители на Белия дом и членове на американския Конгрес с цел получаване на допълнителна подкрепа за американски инвестиции в украинския енергиен сектор.
Нафтогаз се надява да подпише договор с Халибъртън в скоро време. Договорът ще помогне за увеличаване на производството до 13 милиарда и половина кубични метра тази година, пише Файненшъл Таймс.
Украйна има значителни резерви от синьо гоиво, но потреблението надвишава доста производството и страната е принудена да внася газ, коментира Ройтерс.

Share Follow

Leave A Reply