Според председателят на 49-ото НС, Росен Желязков от ГЕРБ, ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ.

„ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че те започват да подготвят почвата за нови избори“, заяви пред БТВ Желязков.

Той стана 16-ият председател на Народното събрание в новата ни история.

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Има такъв народ“ подкрепиха неговата кандидатура.

ПП-ДБ се съгласиха да гласуват за Желязков след споразумение с ГЕРБ, че след три месеца за председател на парламента ще бъде избран депутат от тяхната коалиция.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова вчера ПП-ДБ да кажат ясно от кого ще искат подкрепа за правителство с техния мандат.

„Това не беше ултиматум, изнасяне на въпроса преди връчването на мандата. В политиката с всички означава с никого“, коментира Желязков.

Според Желязков има противоречия в коалицията ПП-ДБ и отстрани погледнато изглежда, че „Продължаваме промяната“ са по-склонни да управляват на държавно ниво, докато „Демократична България“ се стремят бързо да стигнат до местните избори.

„Затова ние искаме да имаме единно становище от тази коалиция още преди връчването на мандатите, защото ние много ясно заявихме, че загърбваме политическият егоизъм. Даже сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние може да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, да не отиваме към предлагане с първия мандат на кабинет“, уточни Желязков.

По думите му политическият разговор губи своята логика при формулировката „ние не искаме ГЕРБ да участват в управлението, но много искаме да ни подкрепят“.


Share Follow

Leave A Reply