И при двата варианта със служебно и редовно правителство можем да влезнем в Шенген стига парламентът да си свърши работата. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев цитиран от БНР.

„И двата варианта са възможни стига парламентът да си свърши работата. Това, което се искаше от нас като институция, от Министерството на вътрешните работи, отдавна е свършено“, допълни той.

Европейската комисия

Очакванията на министърът на вътрешните работи са 1/3 от отпуснатите допълнителни средства от ЕК за охрана на външните граници да бъдат насочени към България:

„Във вторник ще имаме разговори, точно по тази тема идва финансистът на Комисията, след което ще има пълна яснота по този въпрос. Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница. Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията“, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply