Личната омраза между политическите лидери им пречи да седнат на една маса, това стана ясно от думите на бившия на министър на икономиката от времето на НДСВ Николай Василев. В ефира на НОВА Василев заяви, че в днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко.

По думите ми политическите формации, които са влезли в тройната коалиция преди години, са били с диаметрално различни виждания, но ги е обединил националният интерес. Бившият вицепремиер изрази надежда да бъде съставен редовен кабинет в рамките на 49-ото НС, като подчерта, че „по-добре е някакво правителство, отколкото никога никакво правителство”.

„Обикновено политиците остават в историята не с подобни глупости като „за пети път няма да правим правителство”, а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали”, каза Василев и допълни, че през последните две години никой в чужбина на взема България на сериозно заради политическата криза. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, призна той.

Николай Василев коментира и бюджета, който служебният кабинет предложи и който предвижда 6.4% дефицит. „Не одобрявам бюджетната политика. Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може, повече дългове. Имаме колкото може, повече дефицити. Раздаваме колкото може, по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме”, каза икономистът.


Share Follow

Leave A Reply