Ако не се вдигнат доходите ще има много сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение”, заяви Димитров.

Средствата за издръжка на живот продължават да растат – вече с близо 15% на годишна база, обясни той. И добави:

“Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, осбено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги”.

Димитров подчерта, че в Испания има стоки и услуги, които са 2 пъти по-евтини, като даде пример с яйцата. Той нарече това спекула:

“По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не говорим за стоки, които ги караме от хиляди километри. Не е въможно това да бъде обяснено чисто пазарно”.

Президентът на КНСБ е категоричен, че въпреки опитите на държдата да направи някакви мерки, тя претърпява неуспех със продължаващото спекулативно нарастване на цените.

Според него забавеният ръст на цените означава, че с по-малки темпове, но цените продължават да растат нагоре.

Той отчете, че спестяванията намаляват драстично и обясни:

“3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми – 1000-2000 лв.”.

Димитров коментира и бюджета за годината:

“Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи”.

Според него политиците трябва да направят така, че или да намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или да направят по малко от двете.

Според него е справедливо въвеждането на данък върху свръхпечалбите.

Според него има буфери, които могат да балансират бюджета.

“Една част от тези 6 млрд. трябва да бъде намерена през приходната част, го и в разходната част има 2 големи пера, които са необясними”, добави той.

Според него увеличението на пенсиите през 2022 г. е компенсирало годишната инфлация. С увеличението от 1 юли на пенсиите ще се компенсира около 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г.

“Заплатите в публичният сектор според него са най-зле – там са 8-9-10%”, категоричен бе той.

Той обяви, че от КНСБ ще предложат след 1 май конкретна приходна и разходна част на бюджета и добави, че предложението ще е свързано с повече разходи за заплати и с премерени и преструктурирани приходи от данъци.


Share Follow

Leave A Reply