Тази нощ в източния украински град Харков са нанесени щети на цивилни сгради от най-малко пет руски ракети, които са ударили града, съобщиха местните власти, предаде БНР.

Призив да бъдат премахнати възможностите за заобикаляне на санкциите срещу Русия, направи украинският президент Володимир Зеленски.

Една от ракетите е поразила село Котляри, а друга е предизвикала голям пожар в града. Това написа в „Телеграм“ губернаторът на Харковска област Олег Синегубов. Русия от месеци изстрелва ракети и използва дронове срещу най-различни цели в Украйна в опит да разруши жизненоважна инфраструктура.

Според Зеленски прекратяването на руската агресия в Украйна ще се стане след премахването на възможностите за заобикаляне на санкциите. Думите му идват в деня, в който санкционният списък беше разширен с 322 фирми от руската отбранителна промишленост, както и физически и юридически лица, които помагат за избягване на ограниченията.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски каза:

„Всяка руска схема, която дава възможност за заобикаляне на санкциите, удължава тази война и дава възможности за агресора. Затова колкото по-строг е санкционният режим срещу Русия, колкото повече са ограниченията срещу терористичната държава и всички свързани лица, срещу цялата руска военна икономика, толкова по-бързо ще приключи агресията. И аз благодаря на всички по света, които разбират това“.

Междувременно испанският министър на отбраната Маргарита Роблес съобщи, че шестте танка „Леопард“, обещани от Испания на Украйна, вече пътуват и ще достигнат местоназначението си в близките дни. „Други четири танка „Леопард“ в момента се ремонтират и щом бъдат готови, също ще заминат за Украйна“, допълни тя.

Мадрид обяви изпращането на тези танкове като част от помощта на европейските държави за Киев, за да се справи с руската офанзива.


Share Follow

Leave A Reply