Най-важното е предстоящите лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата. Това заяви пред БНР Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Предстои лидерска среща. Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата. Лидерският разговор вероятно ще се случи до часове, предполагам утре. Това трябва да е съобразено с програмите на всички председатели на парламентарни групи. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Изключително много предизвикателства има“, коментира Атанасова.

Тя е категорична, че са възможни всички варианти.

„Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани, категорична бе тя. По думите й целта е стабилност и редовно правителство. Според нея все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск. Все пак се прояви разум и за кратко се забрави политическото его при формирането на работните екипи“, отчете Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че посоката към която се стремят от ГЕРБ-СДС е взимането на разумни решения и поемането на осъзната отговорност.

„Това е първа стъпка за нормалност на политическия тон и за търсене на обща платформа, върху която да стъпят приоритетите за общо управление. След като тази стъпка беше направена, разговорът като че ли спря. Надявам се да е спрял за малко. Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив – разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че все още има няколко варианта:

„Първо – да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на – ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговри за това какво следва“.

Според нея няма логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата.

Няма никаква логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата, само и само защото втората поставя условия и ултиматуми, категорична бе Атанасова. Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат, добави тя.

 


Share Follow

Leave A Reply