За да не влезе страната ни в дългова спирала е необходимо да се предприемат спешни и нетрадиционни мерки. Социалните разходи ще растат толкова повече, колкото повече парламенти имаме. Крайно време е да бъдат прекратени помощи, подпомагания, свързани с пандемията или с инфлацията.

Това заяви пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН, бивш председател на финансовата комисия в два парламента, бивш съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

„Безотговорното поведение на всички политици с раздаването на пари за техни избиратели и популистката кампания доведе до това социалните разходи да се раздуят много и да се направят необмислени разходи. Дефицитът се натрупа от раздутите разходи, от обещанията, от уравниловката. Унижихме българския пенсионер, с това, че и този, който има принос, и този, който няма принос към пенсионната система, получава една и съща база на пенсиите“, заяви Каримански.

По думите на Каримански горещият картоф с бюджета е в ръцете на депутатите, които според него ще бъдат доста объркани заради предстоящите местни избори.

„Депутатите ще съумеят ли да бъдат финансово дисциплинирани, или ще съумеят да бъдат с популизма напред? Алчността може да ни погуби“.

Той посочи, че при редовно правителство дефицитът може и да не бъде 6,4% – зависи от политиките, които се приемат.

„Ако продължи инатът, няма да бъдем приети в еврозоната“, допълни Каримански.


Share Follow

Leave A Reply