Народното събрание трябва да приеме критично важни закони – дори да не се състави кабинет. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос кога възнамерява да връчи първия мандат.

„Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква много внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори. 49-ото НС не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони – дори да няма кабинет. Затова и свиках консултации с всички парламентарни групи веднага, след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство и бюджет“, заяви Радев.

Той подчерта, че за приемането на тези важни закони, парламентът се нуждае от време.

„Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на консултациите и изразената позиция от множетсвото от тях, че ако следваме конституционната процедура и не се състави кабинет – то няма да има време за приемането на бюджета, нито за важните закони. За да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони и решение – парламентът има нужда от време“, посочи държавният глава.

И допълни:

„Въпросът с първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България. Така че – да, важно е времето на връчване на мандата, но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи”.


Share Follow

Leave A Reply