Заради по-ниските разходи за производство, на торове, на газ и на горива украинското и руското зърно са по-евтини поне с 10-20%. Украинското зърно категорично подбива цените на българското. Това заяви в „Твоят ден“ по Nova News Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

„Бяхме длъжни да реагираме като държава, тъй като сме засегнати от големия безпрепятствен внос на зърно. Украинското и руското зърно са с по-ниска себестойност заради по-ниските разходи за производство, на торове, на газ и на горива – поне с 10-20%. Те не гледат на каква цена ще го продадат, а просто да го продадат, защото имат нужда от финансов ресурс. Българските производители обаче си правят сметката. Украинското зърно категорично подбива цените на българското“, заяви Симов.

Според него нормалните взаимоотношения между производители и продавачи са нарушени от войната.

„Вместо да се изнася продукцията ни миналата година, зърнопроизводителите не знаеха какво ще бъде решението на тогавашното правителство. Целият черноморски басейн има отлична реколта от зърно, които трябва да се реализират. Когато това не се случва периодично, се получават преходни запаси. Вместо да имаме 1-1,5 млн. тона пшеница до нова реколта, имаме около 3 млн. тона. Вместо 7-800 хиляди тона слънчоглед, имаме 1,5 до нова реколта. Новата реколта също се очертава да бъде много добра, а не сме успели да си изнесем миналогодишната“, заяви той.

Според него вследствие на използването на захарна тръстика за производство на горива, цената на захарта се е повишила през последните месеци.

„При слънчогледа има понижаване в едногодишен период. Имаме понижаване с 40% на цената на петрола. При хлебната пшеница също има спад – под 300 долара на тон“, обясни Симов.


Share Follow

Leave A Reply