БСП няма да подкрепи предложения от служебни кабинет проектобюджет, заради необоснованите разходи, занижени приходи и антисоциалният му характер. Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няма да подкрепим предложения от служебния кабинет проектобюджет. В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер. Необосновани са 10 млрд. капиталови разходи за половин година. Това е доста в сравнение с предвижданите в предходни години. Практиката показва, че не се изхарчват. Освен това, няма обосновка за какви проекти са тези разходи. Занижени са и приходите – по-малко с 1 млрд. от промяната на решението от държавните дружества да се събира 100% дивидент. Служебният кабинет предвижда 50%“, заяви Нинова.

По думите на Нинова БСП ще се бори да не продължава това най-уязвимите да плащат цената на кризите.

„Ще настояваме увеличаването на минималната заплата за работещите бедни от 1 юли на 850 лева, а майчинството за втората година да се равнява на същата сума. Да има и безплатни лекарства за децата. Всички предложения ще са финансово обосновани. Залагат се харчове по целия ПВУ, без да са предвидени приходи. Абсурдно е да няма сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината“, посочи Нинова.

От БСП настояват за още няколко неща.

„Служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега. Имаме въпроси към него: Вярно ли е, че за първите месеци на годината е изхарчено повече от предвиденото по закон? Тоест да са харчени авансово пари, предвидени през юли, август и септември? Вярно ли е, че парите от първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а за други разходи и трябва да ги възстановяваме? Няма как да узаконим беззаконията на служебен кабинет. Искаме изслушване на финансовия министър в пряко заседание в парламента, за да знаем какво е състоянието на държавата. Освен това настояваме списъкът от капиталови разходи да бъде разписан и представен – колко проекта, на каква стойност, на какъв етап и в кои общини са те“, попита лидерът на БСП.

Според нея екипите на социалистите започват да обсъждат финансирането на всеки сектор и между първо и второ четене ще внасят предложения по всички политики.

Нинова бе категорична, че за БСП е неприемливо притискането на дефицита, за да се влезе на всяка цена в еврозоната сега.

„Винаги сме настоявали и за по-висок дефицит, за да може да се преодолее кризата по-лесно. 6,4% е нереално завишен бюджетен дефицит с ненужни разходи. Един дефицит между 4 и 5% е напълно реален, възможен и безопасен за финансовата стабилност на страната“, коментира тя. И потвърди, че БСП ще бъде опозиция на евентуално правителство на ПП и ГЕРБ, но ако бъдат поканени на разговори, ще се отзоват и ще проведат вътрешнопартийно допитване“, заяви Нинова.


Share Follow

Leave A Reply