КНСБ ще работи за увеличаване на работните заплати и устойчива политика по доходите. Организацията няма да приема орязването на разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Това заяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

„КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци. Ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета с повече разходи за заплата и с премерени и преструктурирани приходи от данъци. Това е вариант, защото в предложения бюджет ние не виждаме политика по доходите. Няма да се съгласи с този вариант, а напротив, ние ще работим за увеличаване на работните заплати и за една устойчива политика по доходите.“

Иванова заяви, че от КНСБ ще предложат, в началото на следващия месец, вариант за балансиран бюджет с гарантирани приходи за пенсии и заплати и увеличаване на някои данъци.

„Има достатъчно буфери, които могат да доведат за балансиране на бюджета. При този  ръст на цените ние не можем да допуснем, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени от 1 юли. Същото се отнася и за разходната част по работните заплати. Има достатъчни буфери, които могат да балансират бюджета, възстановяване на ДДС, увеличаване на корпоративния данък на 15%“, заяви Иванова.

Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева.


Share Follow

Leave A Reply