Много държави определиха като цинизъм и провокация заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Русия, предаде Нова тв.

Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува Запада и защити инвазията наа страната си в Украйна пред най-важния орган на ООН.

Москва обяви заседанието като посветено на защитата на принципите на Устава на ООН. Остри полемики предизвиква фактът, че Русия е ротационен председател през април на Съвета за сигурност. Генералният секретар на ООН също отправи критика към Кремъл.

„Изправени сме пред безпрецедентни и взаимосвързани кризи. Но многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на Организацията на обединените нации. Напрежението между големите сили е исторически високо, както и рисковете от конфликти в резултат на злополука или грешна преценка. Нахлуването на Русия в Украйна в нарушение на Устава на Организацията на обединените нации и международното право причинява огромни страдания и разрушения на страната и нейния народ и допринася за глобалните икономически промени, предизвикани от пандемията COVID-19“, посочи Антониу Гутериш.


Share Follow

Leave A Reply