Във връзка с нарушения на качеството на въздуха, България беше в активна наказателна процедура. Съдът на ЕС реши март месец, че жалбата на Европейската комисия е недопустима.

„Първоначално ЕК беше поискала да бъдат наложени еднократни и периодични санкции, като стойността е значителна – дневни глоби в размер на над 3000 евро. Това е еднократната санкция, а периодичната – над 28 000 евро на ден. Като сметки към настоящия момент няма да заплащаме над 13 милиона евро до този момент и около 20 милиона на година“, заяви в „Тази сутрин“ по БТВ Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите.

Има възможност ЕК да заведе нов иск, но с решението на съда се дава указания тя да вземе напредъка на България.

Карамфилова подчерта, че България трябва да се амбицира още повече и да продължи напред.

Във връзка с това от вчера е отворена за кандидатстване процедурата „За по-чист въздух“ по Оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС). 21 общини, в които се наблюдава проблем с качеството на на атмосферния въздух, ще са във фокуса на мерките. За тяхното определяне е взет периодът пет години назад.

„Тя е в размер на 610 млн.лв. Програмата е насочена към мерки, които са свързани с подобряване качеството на въздуха. Най-много средства ще бъдат насочени към Столичната община. Тези 21 общини са избрани във връзка с мониторинга на качеството на атмосферния въздух и по-специално нарушенията, които са регистрирани по отношение на фините прахови частици. Това са общини като Благоевград, София, Пловдив, Казанлък и др.“, обясни още служебният екоминистър.“

Нови екологично ефективни уреди ще могат да получат безвъзместни около 85 000 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища.

снимка: БГНЕС

Относно незаконните дейности по Черноморието ни и разораването на дюните, Карамфилова заяви:

„Вече имаме план график за засилени проверки. Фокусът на регионалните инспекции в Бъргас и Варна ще бъдат насочени към това да се провери качеството на морската вода и замърсяванията по плажната ивица“.

Тя уточни, че ще бъдат проверявани и преместваемите обекти. Планират се съвместни проверки и с общините.

Карамфилова обясни, че темата по разораните дюни на Равда е приоритетна за МОСВ.

„Разораването на дюните се оказа една язва и всяка година се срещаме отново и отново. Сезирахме се, наложени са наказателни постановления“, допълни тя.

Росица Карамфилова подчерта, че приема темата лично и затова е инициирала среща с министрите на регионалното развитие и туризма.

„Наличието на специализираните карти е ключов инструмент, за да опазваме тези дюни и когато те се включат в кадастралните, да се знае има или няма дюни, може или не може да има строителство“, коментира още Карамфилова.

 


Share Follow

Leave A Reply