Очакванията на ГЕРБ-СДС са да се състави първо обща програма от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да се определят общите точки, по които може да се работи заедно и да се обединят между линостите, които да я изпълнят. Това заяви в „Денят започва“ с Георги Любенов депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Много ясно казахме какво очакваме – искаме първо да направим обща програма, да видим къде са общите точки, по които бихме могли да се обединим и да работим заедно и когато имаме тази обща програма, тогава да се обединим около личностите, които биха могли да я изпълнят“, заяви Сачева и подчерта:

„Готови сме да съставим кабинет, който да изпълни задачи, които хората очакват от нас в момента“.

По думите ѝ съвместно управление на първата и втората политическа сила би могло да успокои страстите в държавата и да намери баланс на интересите. Попитана защо от ГЕРБ са определили като шега спрягания списък с министри от ПП-ДБ, Сачева отговори:

„Ние имаме за цел да спрем конфронтацията и войната и да се опитаме да организираме мира. Организацията на мира минава през това да има личности, които не са противоречиви, които не биха могли да създадат една или друга конфронтация в обществото, а са или политически личности от двете страни, или равно отдалечени от политическите партии експерти, които да могат да проведат една общественополезна програма“.

Според Сачева играта с първия и втория мандат интересува единствено „Продължаваме промяната“. Според нея ПП не могат да приемат, че сами имат 39 депутати и не са получили повече вот на изборите.

Тя подчерта, че с тази численост ПП-ДБ не е в позиция да диктува всички условия и правила:

„С 39 депутати ПП не може да диктува всички условия, правила, всички бъдещи проекти, програми и кабинети. Трябва да се осъзнае, че ние в момента се намираме в една изключително сложна ситуация, политическа криза, хората няма да приемат добре нови избори и ще накажат всички, които ги изпратят на нови избори, вероятно ще вземат нестандартни решения“, каза тя.

Докато не се изчерпа напълно първият вариант с преговори за обща програма и управление с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС няма да преминават към други варианти за съставяне на кабинет.

Преговорите до момента показват, че първите две политически сили нямат непреодолими различия в общите цели – евроатлантическо бъдеще, еврозона, Шенген, бюджетен дефицит, образование, инвестиции и др. Имат различия в това как тези цели да бъдат постигнати, уточни Деница Сачева.


Share Follow

Leave A Reply