Европейската комисия заплашва Кипър с глоба до 100 млн. евро заради неизпълнение на европейското законодателство за пречистване на отпадъчни градски води, предаде Нова тв. Кипър има 2 месеца за реакция, но плановете му за изграждане и подобряване на инфраструктурата предвиждат промените да станат до 2030 г.

За да се гарантира, че градските отпадъчни води се пречистват правилно трябва да се изградят пречистватени станции или събирателни мрежи в 31 населени места. Това е решение на Съда на Европейския съюз от 2020 г., което Кипър не е изпълнил досега.

Освен това страната трябваше да постигне съответствие с европейската директива по този въпрос до края на 2012 г.

Заради неприлагането на тези две европейски изисквания, целящи защита на здравето на гражданите и околната среда, Европейската комисия изпрати до Никозия официално писмо с предупреждение за възможни правни действия.

Ако до 2 месеца Кипър не изпълни поетите ангажименти, Комисията може да се обърне отново към съда с предложение за финансови санкции, които могат да достигнат до 100 млн. евро.

Проблемът е, че в 15 от посочените 31 селища проектите за необходимата инфраструктура са планирани да бъдат завършени до края на тази година, а в останалите 16 – до 2030 г., уточниха от Отдела по водите към екоминистерството.


Share Follow

Leave A Reply