Фалшив мед залива европейския пазар, съобщи Нова тв. От Европейската комисия алармират, че некачествена продукция е стигнала и до България.

Същевремено в складовете на добруджанските пчелари останаха десетки тонове мед от миналогодишната реколта. Заради дъмпингов внос на имитиращи продукти, които съдържат захарни и фруктозни сиропи реализацията е изключително трудна. Освен това клиентите са по-неплатежоспособни, споделят браншовици. Кошерите намаляват с всяка изминала стопанска година.

„Търсенето от нашите преработватели реално намалява. В момента в сдружението ни, което е от около 300 пчелари, има над 60% нереализиран мед в складовете”, казва Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. И добавя, че най-големият внос на мед е от Украйна и Китай. Изкупните цени, които се обявяват, но няма сделки, били на 4,60 – 4,80 лв., а за да се развива пчеларството, трябвало да скочат до над 7 лв. 10-12 лв. пък трябва да е изкупната цена на меда от акация, липа, лавандула, защото неговият добив е по-трудоемък.

Според Полина Милчева, занамаваща се с производство на мед от 30 години, светлина в тунела е пазарът на дребно.

Унищожаването на пчелите, обаче си остава най-големия проблем. Те биват масово отровени в периода април – май заради нерегламентирано пръскане на някои култури с препарати. Системата за оповестяване не върши никаква работа, споделят пчеларите и настояват за превантивен контрол.


Share Follow

Leave A Reply