Министърът на земеделието Явор Гечев заяви в Пловдив, че общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни. Той уточни, че има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и за по-дълго време.

Той подчерта, че това за България е изключителен успех.

„Това за България е изключителен успех. Това значи, че България е пълноценен член на ЕС, а ЕС е такъв, какъвто трябва да бъде – с вътрешна солидарност между самите държави. Това потвърждава нашата теза, че България има проблеми и комисията отчита това“.

До 5 юни има забрана за внос на четири култури – пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от ЕК.

Гечев заяви, че следващата седмица ще се проведе среща между него и украинския му колега, предаде БНТ. Двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото.

Коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. Страната ни е активна по отношение на коридорите, като до 5 юни ще работим активно по различни предложения за усъвършенстването им, каза министърът.

Все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от ЕК, през следващата седмица комисията трябва да я обяви, посочи Гечев.

„Колкото и да е, сумата няма да покрие разходите, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да съумеем за този период да ги реализираме“.

Земеделският министър увери, че няма да има сътресения на пазара и хляба и олиото няма да поскъпнат. Заяви, че в България има достатъчно слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите нужди.

„Имаме големи количества слънчоглед, царевица и пшеница, на които няма как да се качат цените, защото търсенето и предлагането се сещат. Да са спокойни потребителите, няма да има сътресения на пазара, никой не ги очаква, цените на борсите на зърно падат“

Незначителни са количествата украинско зърно, попаднали в хляба у нас, а българска пшеница има в излишък, заяви земеделският министър.

„Имаме 2,5 т пшеница в България, първокачествена, имаме 1,5 т царевица и 1 166 000 тона слънчоглед. Това сапо-големи количества от това, което можем да реализираме, тъй че не можем да говорим за никаква спекула, нито пък за вдигане цената на хляба“.

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна – сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им.


Share Follow

Leave A Reply