Готова е всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., след като изготвянето на документа беше възложено на служебния кабинет от предишния редовен парламент, предаде БНР.

Служебното ръководство на Министерството на отбраната имаше три месеца, за да напише новия план, като се съобрази с препоръките – проектите под 100 млн. лв. да бъдат обединени по пакети от способности. А тези над 100 – да бъдат описани разделно.

Проектите над 100 милиона лева по закон минават задължително през парламента. А депутатите вече знаеха за предишната версия на програмата, която предвиждаше плащания за над 6,6 милиарда лева за 13 проекта до 2032 г.

И за близо 9,2 милиарда лева с проектите под 100 млн. лева. Но парламентът отказа да подпише „празния чек“. Към момента няма повече подробности за новите разчети.

Идната седмица се очаква документът да бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е отбелязвал в свои изказвания, че заради финансирането, програмата най-вероятно няма да включва всички способности от отхвърлената програма. А броят на проектите ще бъде намален.

1,85% от БВП са заложени за отбрана в бюджета за 2023-та, който още не е приет. За 2024 и 2025 г. прогнозата е 2 процента, като по думите на министър Стоянов парите трябва да са най-малко 2,5%.

Номинираният за посланик на България в НАТО Николай Милков припомни, че Алиансът вече посочва 2-та процента от БВП като минимум.


Share Follow

Leave A Reply