По улиците на Тел Авив снощи отново излязоха над 160 000 души, за да протестират срещу предизвикващите противоречия съдебни реформи на израелското дясно религиозно правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според съобщения в медиите протестиращи са се събрали и в други израелски градове.

След обявените от правителството противоречиви планове за реформи, около четири месеца страната е разтърсвана от масови протести.

Според критиците, стремежа на правителството е със съдебните реформи да ограничи влиянието на Върховния съд на страната и да разшири своята власт. Наред с други неща, правителството ще получи повече правомощия при назначаването на съдии, а парламентът ще може да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

След широкоразпространена съпротива от страна на гражданското общество, както и в редиците на правителството и армията, в края на март Нетаняху отложи разглеждането на законопроекта с няколко седмици, за да даде „пространство за диалог“.

Опозицията обаче е скептична по отношение на това, че правителството ще постигне компромис. Досега в преговорите не бе постигнат голям напредък.

Според критиците, ако реформите бъдат осъществени има заплаха за разделението на властите и криза в държавата.

Някои наблюдатели се опасяват, че правителството може да се опита да прокара реформата по бързата процедура през парламента, който днес трябва да се събере отново за началото на лятната сесия.

Според съобщения в медиите обаче правителството иска първо да приеме бюджета за настоящата и следващата година, преди да предприеме по-нататъшни стъпки за отслабване на съдебната система. Ако това не бъде постигнато до 29 май, ще трябва да се свикат нови избори.

Преди да подкрепят бюджета ортодоксалните религиозни партии обаче настояват да бъде приет закон, който де факто ще освободи строго религиозните мъже от военна служба, което предизвиква гняв в либералния лагер.


Share Follow

Leave A Reply