20 години затвор може да получи обвиненият за убийството в Перник. Трябва да се приеме подход, който да не допуска подобни неща да се случват. Това заяви пред Нова тв министърът на правосъдието Крум Зарков относно случаят за убийството в Перник, при което загина жена, жертва на домашно насилие.

„Обвиненият за убийството в Перник може да получи до 20 години затвор. Но това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало множество индикации за домашно насилие? Затова трябва да се предприеме подход, който не трябва да допуска подобни неща да се случват. Този дебат обаче от твърде много време е замърсен“, заяви Зарков.

Той заяви, че в България други удобни въпроси като джендъри, хомосексуални права и какво ли не още, засенчват дебатът за домашното насилие.

„Няколко са партиите, които говорят по тези въпроси. БСП е най-гласовитата по тази тема, което въобще не ѝ прави чест”.

Според Зарков от години се знае какво трябва да се направи по въпроса и дори е внесен законопроект.

„Трябва да се изгради система, която да координира усилията на различни органи – МВР, Министерство на правосъдието, социални грижи. Трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена. трябва да се работи и с насилника. Трябва да се обърне внимание и на психичното здраве в България. Как се дава и контролира притежанието на оръжие?”, посочи той.


Share Follow

Leave A Reply