Снощи САЩ отправиха призив към Китай да спре да възпрепятства филипинските кораби в Южнокитайско море и обещаха да подкрепят Филипините в момент на изостряне на геополитическото напрежение, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

„Призоваваме Пекин да прекрати своето провокативно и опасно поведение“, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Филипините обвиниха в петък китайската брегова охрана, че използва „агресивни тактики“ след инцидент, свързан с филипински патрул на бреговата охрана в близост до контролирана от Филипините плитчина, която беше повод за предишни пререкания и се намира на 195 км от филипинското крайбрежие.

На плитчината е разположен малък военен контингент на борда на американски кораб от времето на Втората световна война, който е бил умишлено потопен там през 1999 г., за да укрепи териториалните претенции на Филипините, посочва Ройтерс.

През февруари Филипините заявиха, че китайски кораб е насочил „лазер с военно предназначение“ към един от неговите кораби за снабдяване.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море. Международно арбитражно решение от 2016 г. отхвърли тези претенции като нямащи правно основание.

В петък министерството на външните работи на Китай заяви, че филипински кораби са навлезли в китайски води и са извършили умишлено провокативни действия.

Държавният департамент заяви, че Вашингтон „подкрепя нашите филипинските съюзници в поддържането на основания на правила международен морски ред“.


Share Follow

Leave A Reply