Днес започна първият у нас социален експеримент на самоизолация. Ултрамаратонецът Краси Георгиев ще бъде в стъклена клетка 15 дни и ще разполага само с легло и пътека за бягане, съобщи БНТ.

Всички в парка на НДК ще може да наблюдават експериментът. Целта на проекта е да се осъществи ранна превенция за младите хора, които са най-уязвими към зависимости.

Екстремният спортист Краси Георгиев ще се опита да преживее 15 дни в стъклена клетка.

„Аз съм активен човек и да съм затворен някъде на едно място, не е моето. Просто така се роди тази идея. Какво най-ужасно може да стане, за да не ходя никъде – така се роди стъклената клетка“, разказа Георгиев.

Снимки: БГНЕС

Клетката е с размери 3 на 3 метра и е оборудвана с легло и пътека за тичане. Колкото по-голямо разстояние измине на пътеката, толкова повече храна за деня ще получи.

„Ще имам лайвстрийм вътре. Хората ще могат да гледат какво става постоянно и ще бъде доста интересно. Аз не знам какво ще стане, дали накрая няма да си блъскам главата в стената“, коментира маратонецът.

Целта на експериментът е да покаже до какви изменения в поведението може да доведе социалната изолация. По време на целия експеримент екип от психолози и лекари ще наблюдават Георгиев. Той обясни и каква е целта на експеримента:

„Превенция на дигитални зависимости, хазартни зависимости, накромания и така нататък. Да могат младежите, децата и всички хора да могат да получат някаква помощ от това“.

Експеримента на Краси Георгиев може да наблюдавате на живо, ако отидете в парка на НДК. Веднъж на ден той ще отговаря онлайн на въпроси и ще приема предизвикателства от зрителите, които го следят в социални платформи.


Share Follow

Leave A Reply