„Днес около 11:30 -11:35, главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който очевидно скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен. По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо три метра. Това е една непосредствена близост до пътното платно. Освен всичко друго взривът има ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – не по-малка от 3 кг тротилов еквивалент по първоначално мнение на експертите, но и със осколки. Множество осколки, които са се разпиляли и разбили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не е било фойеверки, изключително силен взрив. Сачмите забити в дърветата са с големина колкото човешки нокът“. Това заяви на брифинг Борислав Сарафов директор на Националната следствена служба.

Той подчерта че в момента се провежда оглед.

„В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На местопроизшествието са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, определени маркери, определени предмети, спрямо които когато премине автомобила бомбата да бъде задействана. Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила, както главният прокурор така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали. Само една случайност е предотвратила наистина смъртни случаи, които биха могли да настъпят. Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1 от НК за терористичен акт, който чрез взрив се опита да дестабилизира или убие някого. Това е което мога да ви кажа от първоначалните данни. Подхождаме изключително сериозно. Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива. Търсят се детонатори, търсят се осколки, всички осколки ще бъдат иззети. До няколко часа ще имаме какъв е химическия състав на взривното устройство. Това ще го кажат колегите от специализираният отряд за борба с тероризма, с които работим рамо до рамо. До часове ще знаем с по-голяма точност, както вида на взривното устройство, така и неговото количество. Тези осколки са поставени за да убиват, заяви Сарафов.

По негови сведения няма пострадали.

Според него извършителите са имали визуален контакт с пътя, когато е станало произшествието.

„Взрива е избухнал в момента, когато автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба“.

Той поясни, че взривът е преместил автомобила в ляво, съгласно свидетелските показания на служителите от НСО.

„Ще установим знаел ли е някой маршрута, кой го е знаел или са били заложени капани по всички възможни маршрути на главния прокурор. Очевидно някой е следил маршрутите на главният прокурор. Очевидно главният прокурор е мишена за някого и то не е мишена, която просто да бъде сплашена, това е било мишена, която да бъде убита. Главният прокурор е бил мишена за убиване“, заяви още Сарафов.

„Надявам се, че НСО ще вземе всички мерки за защита на неприкосновеността на главния прокурор. Тук говорим за посегателство срещу един от ключовите мъже в държавата“, заяви той.

Той подчерта, че с главният прокурор са в непрестанен контакт. Ако кажа кои са заподозрените означава, че трябва да предупредя някого.

Той подчерта, че е цяло чудо че се е разминал инцидента без жертви.

„Установява се в каква посока се е изнесъл извършителят след взрива. Това е достатъчен сериозен атентат. Води се разследване по глава 1 от НК, което се извършва от Националната следствена служба. В момента екип от следователи извършват оглед, други следователи извършват разпити в София. Работи се широкомащабно по различни направления. Делото се наблюдава от прокурор и от Софийската градска прокуратура“, заяви той.

Той изрази надежда, че ще се стигне до извършителите и категорично заяви, че е убеден в това.

„Държавата не може да си позволи да допуска такива сериозни инциденти. Това наистина е посегателство срещу държавността“, подчерта Сарафов.

Сарафов подчерта, че тук е засегнат не само главният прокурор а и всички институции. Подобно нещо не трябва да остане ненаказано.

Той обяви, че главният прокурор е на безопасно място.

„Сформиран е оперативен щаб по разпореждане на министъра на вътрешните работи“, заяви на брифинга директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Атанас Илков по повод инцидента с кортеж на главния прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че в щаба са включени всички структури на МВР, които имат компетенции да работят по този случай. Анализират се всички данни.

„Извършват се много процесуални и претърсвателни действия“, уточни той.

„В 11:50 часа е постъпил сигнал от НСО, че срещу автомобил на главния прокурор е било взривено взривно устройство. След получаване на сигнала ние изпратихме полицейски екипи и линейки. За щастие нямаше пострадали“, добави Илков.

„Взети са допълнителни мерки за сигурността на главния прокурор“, заяви той.

 


Share Follow

Leave A Reply