В страната ни минамалната работна заплата е далеч по тези в много европейски държава, сочат данни на Евростат, предава Нова тв.

Минималната работна заплата у нас е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

Това поставя България на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Докога ще оглавяваме негативните класации на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха в ефира на Нова телевизия членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал.

Според Мария Стоева по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.

По-коректно би било сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места, отколкото това на минимални работни заплати, категорични са експертите.

 


Share Follow

Leave A Reply