Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов излезе с нови разкрития по случая с взрива срещу автомобила на главния прокурор Иван Гешев.

„Много добре подготвен и много добре изпълнен план. Преди минути ми докладваха за вида на взривното вещество и то е самоделно. Това говори за максимален професионализъм за изготвянето на взривно вещество и залагането му, имало е отсколки. Това говори и за един комплекс от качества“, заяви Сарафов.

Той потвърди информацията, че в огледа на произшествието вчера е участвал и израелски експерт.

Сарафов уточни, че взривът е бил изключително мощен:

„Въпрос на може би частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широката част на автомобила, а не със предната дясна част. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се във автомобила, защото мнението на всички експерти, включително на израелския експерт е, че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила, да пробият бронировката и да убият возещите се в автомобила. Взривът е бил заложен като засада и целта му е била да убие“.

Мнението на Сарафов е, че този, който е изготвил взривното вещество, чрез електронно взривяване е професионалист.

Той подчерта, че е несериозно да се мисли, че взривът е бил подготвен за друг автомобил.

По думите му този взрив, тези метални сачми, наистина са могли да убият цивилни. Според него е „истински късмет, че няма пострадали“.

Сарафов подчерта, че става въпрос за електронно взривена бомба. Той обяви, че израелският експерт е казал, че изготвилият взривното устройство е с „изключителен професионализъм“.

За момента няма установено, иззето по делото второ взривно устройство. Извършителят е имал визуален контакт с пътя и с автомобила.

В момента се извършва оглед на местопроизшествието на много широк периметър. Участват и следови кучета.

Той обяви, че по цялото трасе се изземват камери.

„Това наистина беше опит за убийство“, подчерта той.

 

 

 

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply