Бившият шеф на НСО, ген. Румен Миланов заяви в предаването „Твоят ден“ по Нова тв, че взривът пред кортежа на главният прокурор Иван Гешев е терористичен акт.

„Инцидентът с кортежа на Гешев е терористичен акт. Взривното устройство не е от най-мощните, но безспорно е предвидено за убийство. Джипът му вероятно е бил достатъчно защитен за това количество взрив“, заяви Миланов.

Според него важен е въпросът къде е поставено взривното устройство и какво представлява то:

„Въпросът е къде е поставено взривното устройство, какво представлява – дали е самоделно или пехотна мина. Това ще се види от експертизата. Следващият изключително важен въпрос е как е задействано – дали без или с наблюдение, чрез телефон, друго устройство или радиосигнал. Ако това е задействано на място, там трябва някой да наблюдава целия процес“, заяви Миланов.

По думите му по правило маршрутите на главния прокурор се уточняват предварително, но често има различни варианти, които се избират в последния момент.

„Явно има информация за движението на главния прокурор и има предварителна подготовка. Иска се време за неговото инсталиране. Това е случай, при който емоциите в прокуратурата са по-значими от друг път“, смята той.

Той не изключи възможността целта на взрива да е била сплашване.

„Главният прокурор е бил със семейството си, бил е с децата си. Един взрив е щял да предизвика стрес в децата му. Идва въпросът за една мащабна оперативно-издирвателна дейност, както и усилена охрана на НСО. Трябва да бъдем много внимателни с говоренето. В охранителната работа реагирай веднага, в оперативната – не бързай. Всяко изявление крие информация, която може да е полезна за извършителите“, подчерта генералът.


Share Follow

Leave A Reply