Очевидно има пропуск на длъжностни лица, за да се случи този инцидент срещу главния прокурор. Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.
Той заяви, че има несъответствия, които го смущават.
„Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен. Нивото на престъпността в България в последните години не предполага извършване на атентат срещу главния прокурор. От доста време не е извършвано някакво впечатляващо и тежко престъпление. Най-тежките престъпления са битови убийства. Освен това, когато прокуратурата направи преди време пресконференцията, на която обясняваше за заплахите, ставаше въпрос за това, че олигарси и престъпници събирали пари да се плаща на лобисти, които да очернят главния прокурор. За мен е неясно защо трябва да изсипеш огромна сума пари на лобисти, когато се готвиш да убиеш някого“, коментира той.
Той уточни, че понякога на избора на маршрут има възможността да влияе охраняването лице. Когато се обсъждат тези въпроси обаче, охранителите могат да изразят мнение и охраняваното лице би следвало да се съгласи, подчерта Йорданов и добави: „В крайна сметка те са хората, които носят отговорност“.
Според него, за да се подсили охраната не са необходими законодателни промени. „Просто всеки трябва да си върши работата“, смята бившият вътрешен министър.
„Много е важно да се даде ясен знак, че в този случай държавата е единна и ще застане с цялата си сила срещу хората, извършили това престъпление, независимо от това кои са те“, категоричен бе още Емануил Йорданов относно срещата при служебния премиер след вчерашния опит за атентат срещу главния прокурор.

Share Follow

Leave A Reply