Недопустимо е да се мисли, че терористичният акт срещу Гешев е инсцениран. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата Прокуратура. Недопустимо е някой да мисли, че това е инсцениран акт, това е несериозно”, това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на протест пред съдебната палата в София, предаде БГНЕС.

По думите ѝ магистратите искат да изкажат в лицето на престъпността, че не ги е страх.

„Събрали сме се съдебни служители, които дават живота и здравето си за обществото. Жерви сме на война срещу прокуратурата – с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха, но се опитаха да убият главния прокурор. Опитът му за убийство е породено не само от желание за физическото му унищожение на лица от криминалния контингент, олигарси и политици, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да покажат на всички нас, че с натискането на един бутон могат да убият един човек. Благодарение на Бог нямаше пострадали, но утре този взрив може да се намира в дома на всеки един от нас“, заяви тя. И допълни, че по образуваното досъдебно производство за туризъм в момента се прави втори оглед.

Сийка Милева подчерта, че протеста е за това да се изрази подкрепата към главния прокурор.

„Тук сме повече от единни, ще бъдем тук всеки ден ако се наложи. Искаме от отговорните институции да защитят нас и нашите семейства. Подкрепяме главния прокурор. Този терористичен акт е не само срещу него и прокуратурата, но и срещу цялата държава и националната сигурност. Ние ще направим всичко възможно да установим извършителите на този гнусен терористичен акт срещу главния прокурор. Тук сме не само заради него, но и заради цялата прокуратура. Това, което видяхме вчера, е недопустимо в една правова държава“, категорична е Милева.

Магистрати, прокурори и следователи излязоха пред съдебни палати или окръжни прокуратури в множество градове в страната в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след опита за покушение над него на 1 май.

Според някои от протестиращите магистрати в момента се назначават различни експертизи. Категорични са, че изпитват страх по някои дела, които разглеждат. Други обаче споделят, че не се страхуват да продължат да работят въпреки случилото се, което определят като крайна проява на омраза.


Share Follow

Leave A Reply