Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров коментира в сутрешния блок на БНТ опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Атентат и опит за убийство. Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии“, поясни Ясен Тодоров – зам.-директор на Националната следствена служба.

Тодоров заяви, че според прокуратурата, няма да бъдат изнасяни данни от разследването – това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор. И допълни:

„По първоначални данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници“.

Той нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

„Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и. За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места“, допълни Ясен Тодоров.

Според него днес ВВС ще е трябвало да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на нов главен прокурор, ако главният прокурор не се е движил с брониран автомобил.

Той добави, че днес ще бъде извършен повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нив оглед на автомобила.

 

 


Share Follow

Leave A Reply