Пред ГЕРБ има три варианта за правителство, пише съпредседателят на ПП Кирил Петков във Facebook. Какво направи ПП-ДБ до момента: „Още първия ден ясно заявихме, че България има нужда от редовно правителство, но не можем да подкрепим първи мандат и смесен кабинет във втори мандат“, написа той.

• С убеждението, че парламентът трябва да работи ефективно, предложихме ротационен принцип за председател на НС.

• Предложихме законодателна програма, която трябва да се приеме начело с механизма за контрол над главния прокурор и създаване на антикорупционната комисия, която ГЕРБ прие.

• Предложихме управленска програма за 18 месеца, която може да заведе България до Шенген и Еврозоната, и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. • Предложихме кабинет начело с Академик Денков, български учен в топ 1% в целия свят, както и експерти като проф. Тагарев в отбраната.

Това направихме преди връчване на първия мандат, за да може ГЕРБ да направят лесен избор, който е добър за България.

Пред ГЕРБ сега има няколко възможности:

Вариант А: ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава.

Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с Възраждане. Това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии.

Вариант В: Да предпочетат избори – реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределеното на силите ще е фундаментално същото. Тук просто президентът ще е имал още 3 месеца да управлява.


Share Follow

Leave A Reply