Премиерът съобщи, че новото ръководство на Фонда за лечение на деца в чужбина ще се събере още днес, за да вземе важни решения. Той добави, че парите, които правителството и министерството е трябвало да дадат за лечение на болните деца, са преведени още вчера.

За злоупотребата е бил получен сигнал от министъра на здравеопазването Петър Москов, а по повод забавянето на арестите премиерът каза, че причините са лекарските протести и нуждата от време за документирането на информацията. За събирането на доказателствата са използвани специални разузнавателни средства, документи и свидетелски показания. В отговор на въпрос на журналисти защо арестът се е състоял точно в ден, в който е имало съвещание на министър-председателя с главния прокурор и службите за сигурност, Борисов беше лаконичен: “Службите решават кога да проведат акциите”.

Премиерът изрази увереност, че събраните доказателства ще издържат в съда ако действително са такива, каквито са му докладвани.

4765985

По въпроса лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в студиото на БТВ, че преди две седмици е имало проверка във Фонда и не са били установени нарушения. Той каза още: „Аз виждам два варианта – по време на проверката са го покрили или в момента наблюдаваме чист пиар.“ Бившият министър на здравеопазването от кабинета на Орешарски Таня Андреева коментира пред БТВ, че „скандалите в здравеопазването тепърва ще се задълбочават заради разбойниците в системата.“ Тя добави, че по времето, когато тя е била на чело на здравното министерство е уволнила Павел Александров за същите злоупотреби.

Вчера при специализирана акция на ГДБОП беше задържан директорът на Център Фонд за лечение на деца Павел Александров заедно с още седем негови служители. Операцията е извършена заради подозрения в организиране на престъпна група за корупционни схеми. Директорът е задържан за 24 часа, извършени са претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Днес започват процесуално-следствени действия в съда.


Share Follow

Leave A Reply