След близо тричасови дебати депутатите решиха на второ четене, да приемат задължителното гласуване. Промяната мина със 109 гласа “за” от управляващото мнозинство, очаквано против бяха от БСП и ДПС. Един депутат от ГЕРБ и 13 от РБ също гласуваха против. “Атака” се въздържаха.

ДПС ще сезира Конституционния съд за този текст. Това е недопустимо и противоконституционно, каза съпредседателят на ДПС Четин Казак. Според него така се прави преобразуване на едно от основните конституционни права. Казак е на мнение, че такава промяна ще бъде отменена от Конституционния съд. „Запис, който гласи гласуването е задължително, е с крещящо противоречие с българската конституция и ще бъде отменено от Конституционния съд веднага. На сила хубост не става, както каза премиерът. Няма как на сила да накарате българските граждани да заобичат политици”, посочи Четин Казак. Според него по този начин няма да се реши нищо, а само ще се създадат нови проблеми.

Против въвеждането на задължителното гласуване се обявиха и от БСП. Депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира, че е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани. „Категорично възразяваме срещу това Народното събрание да превръща правото на избор в задължение за гражданите. Предстои провеждането на референдум с редица въпроси, един от които дали да се въведе задължително гласуване. С промяна гласуването да стане задължително парламентът прави опит да обезсмисли в някаква степен избора на гражданите при произнасянето им на референдум”, каза Стоилов и запита какъв е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това предложение.

Става въпрос за референдума на шоумена Слави Трифонов. Екипът на Трифонов събра 673 481 подписа и ги внесе за разглеждане в парламента през февруари. Един от шестте предлагани въпроси е именно за въвеждането на задължителното гласуване.

От Реформаторският блок коментираха, че ако се въведе задължителното гласуване за българските граждани е много важно на първо място какви ще бъдат санкциите за негласуване и дали въобще ще има санкции. Депутатът от РБ Петър Славов заяви, че Реформаторите са против санкциите, а се обявяват по-скоро за стимули при гласуване, като, например по-ниски данъци за гласувалите граждани. „Важно е да има реален избор и конкуренция, а не партийно подредени листи. Няма възможност за избор и конкуренция, ако преференцията отпадне, както предлагат от БСП”, посочи още Славов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше по-остър в изказванията си. Според него няма по-ясен знак за голямата пропаст между гражданите и политиците от гласуването на Изборния кодекс. „Занимаваме се със себе си и с нещо по-лошо – с това по насилствен законодателен път да задължим гражданите да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме изкопали. Искаме пропаст, която е наш грях, да бъде запълнена чрез вменяване на задължение на другиго да гласува“, каза Кънев. „Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път“, отсече лидерът на ДСБ.


Share Follow

Leave A Reply