„Моята задача оттук нататък е да се стабилизира работата във Фонда за лечение на деца и да се върне доверието в него.“ Това заяви Владимир Пилософ, новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, пред „Здравей, България“.

Заповедта за назначаването му е подписана тази сряда от министъра на здравеопазването Петър Москов след среща с премиера Борисов. Бившият директор на Фонда Павел Александров бе освободен от длъжност, след като той и още седем служители бяха задържани в акция на ГДБОП.

Зрелищното нахлуване поставя пред голямо изпитание институцията. „Доверието във фонда е категорично нарушено в момента и със сигурност той няма да може да събира дарения“, коментира пред Нова телевизия правозащитникът Деница Сачева. „Работата на проф. Пилософ ще бъде много по-сложна от когато и да било“, допълни тя.

Освен намаленото доверие, показните арести събудиха и други притеснения. Десислава Хурмузова, служител от Обществения съвет, прогнозира, че те ще доведат до забавянето на лечението на някои от децата. Това се дължи на факта, че спецчастите нахлуха по време на заседание, на което се разглеждаха случаи на над 70 деца.

Все още няма единно обществено мнение по въпроса. Група родители, част от инициативата „Спаси, дари на…“, определят полицейските действия като поредния „управленски произвол“. Те се събраха на протест в защита на арестуваните служители.

Днес се очаква контрапротест, на който ще присъстват родители, станали жертва на безхаберие от страна на Фонда.

Напомняме, че тази сряда се проведе акция в сградата на Фонда за лечение на деца и бяха арестувани осем служители, включително и бившия директор. Те бяха задържани за 24 часа.
Павел Александров днес беше пуснат под гаранция срещу 20 хил. лв. До момента разследващите са събрали сведения за три престъпни схеми за източването на Фонда.


Share Follow

Leave A Reply