Ирина Бокова класифицира твърденията за корупция в ЮНЕСКО като опит за конфронтация на кандидатурата й за поста Генерален секретар на ООН, предава Агенция Франс Прес.

„Осъждам този тип съобщения, за които не мога да кажа, че са безпристрастни. Те са манипулирани и неверни. Не се притеснявам да кажа – напълно неверни”, заяви Бокова в интервю пред френската медия.

Коментираната информацията е, че Бокова, която към момента е изпълняващ длъжността Генерален директор на ЮНЕСКО, е назначила на висок ръководен пост в структурата на организацията неквалифициран бразилец. Твърденията са, че назначението е провокирано от желанието на българката да спечели подкрепата на Бразилия в надпреварата за лидерството на ООН.

„Предполагам, че има голям интерес към мен и другите кандидати. Може би някой не е щастлив. Не мога да угодя на всички и това е нормално в демократичния свят. Но това, което не харесвам са този вид атаки, които са неправилни. Просто не смятам, че това е достойно”, поясни тя.

Генералният директор на ЮНЕСКО обясни, че по време на управлението й са проведени 42 разследвания за потенциален конфликт на интереси. В следствие на което, 17 души са били отстранени от пост.

„Не мога да кажа, че съм по-близка до Русия, отколкото до други страни. Разбира се учила съм в Москва, но такъв е случаят на много хора от Източна Европа, които са учили по онова време в СССР”, отбеляза Бокова в отговор на обвинението, че тя е кандидатура на Москва за поста Генерален секретар на ООН.

Българката припомни, че е имало подозрения за симпатии към Русия и спрямо Канцлера на Германия Ангела Меркел. Като поводът за това е, че тя е живяла в Източна Германия. Позицията на Бокова е, че „това не й пречи да е добър лидер”.

„Посланието е, че жените вземат на сериозно политическите постове, че могат да заемат трудни длъжности и това ще бъде послание, изпратено до техните национални и политически среди”, обясни Бокова във връзка с евентуален избор на жена като нов Генерален секретар.

Тя потвърди, че при избирането се следва принципът на регионална ротация, според който постът следва да се полага на Източна Европа.

От АФП обръщат внимание на това, че Ирина Бокова е смятана за един от най-силните кандидати за поста, заеман от Бан Ки-мун.


Share Follow

Leave A Reply